Over Ilonka

Toen ik als klein meisje een schoolconcert mocht bijwonen van twee zusjes die dwarsfluit en viool speelden, wist ik het meteen: ik wilde ook fluit spelen! Het blinkende instrument en de stralende, betoverende klank lieten mij niet meer los. Jammer genoeg waren mijn handen nog net wat te klein om te beginnen met fluitspelen en daarom startte ik eerst met een jaartje blokfluitles. Al gauw stapte ik over naar de dwarsfluit en nu, 23 jaar later, ben ik nog steeds verliefd.

Naast dwarsfluitles speelde ik wekelijks, samen met mijn moeder die klarinet en later saxofoon speelde, bij de plaatselijke harmonie. Ik ben grotendeels opgegroeid in Limburg en zo ongeveer ieder dorp heeft een eigen orkest. We repeteerden voor uitvoeringen, concoursen en natuurlijk voor carnaval! Ik vond het heerlijk om muziek te maken met gelijkgestemden.

Na het behalen van mijn HaFaBra-muziekdiploma's werd ik fanatiek en begon ik mee te doen aan muziekconcoursen zoals het Prinses Christina Concours en het Benelux Fluitconcours. Een kwartiertje oefenen werd een half uur, een half uur werd een uur, een uur werd een hele dag. Ik won prijzen, maar kende ook tegenslag; iets waar mijn wilskracht alleen maar door toenam. Uiteindelijk deed ik auditie voor het conservatorium en werd ik aangenomen.

Ik studeerde dwarsfluit aan het Conservatorium van Amsterdam (Bachelor of Music 2010, Master of Music 2012) en piccolo aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Master of Music 2015). Al vanaf het begin van mijn conservatoriumstudies gaf ik zowel privéles als les aan verschillende muziekscholen. Sinds 2014 geef ik les in mijn eigen fluitstudio in Amsterdam (Zeeburgereiland): Fluitstudio Amsterdam.

www.ilonkakolthof.com